CIUGUban, prima moneda virtuala din Romania lansata in comuna Ciugud

Posted by

Pentru ca o comunitate sa fie dezvoltata mai intai de toate trebuie sa-si invete cetatenii sa fie responsabili de propriile acte si sa respecte intreaga comunitate din jur. Si cum in tara noastra mai sunt si comunitati foarte dezvoltate comuna Ciugud s-a gandit la un proiect care sa-i faca pe cetatenii, atat pe cei mari cat si pe cei mici mult mai responsabili in reciclarea gunoiului.

De altfel proiectul la care s-au gandit include lansarea primei monede virtuale de la Ciugud si denumita CIUGUban. De fapt si de drept, primaria isi doreste cu aceasta ocazie sa ii rasplateasca pe acei localnici care recicleaza PET-urile, ambalajele din plastic, sticla sau aluminiu, cu aceste monede virtuale.

De asemenea acest proiect include montarea unor statii de preluare si reciclare a tuturor PET-urilor, ca dupa aceea cetatenii sa primeasca in loc aceste monede virtuale pe care sa le utilizeze in comunitate. In prima faza s-a montat deja prima statie de acest tip chiar in curtea Scolii din Ciugud, aceasta fiind considerata prima scoala smart din mediul rural din Romania.

Astfel elevii sunt indemnati sa recicleze, iar in schimbul acestor PET-uri ei vor primi monede si in functie de cat de mult vor recicla vor primi si bani pentru a investi in propriile lor proiecte si activitati. Ba mai mult decat atat aceasta statie are forma unui robotel care pare sa-i atraga pe copii si sa-i indemne sa recicleze.

Urmatoarea faza a acestui proiect consta in montarea unor astfel de statii in toate zonele din comuna, astfel incat cetatenii sa devina mult mai responsabili de faptele lor. Astfel in urma reciclarii ei vor primi monede virtuale in schimbul carora la magazinele din localitate vor primi diverse reduceri. Bineinteles autoritatile merg mai departe si se gandesc ca pot utiliza aceste monede virtuale chiar si in reducerea si plata de taxe si impozite, dar pentru acest lucru vor avea nevoie si de o initiativa legislativa in acest sens.

Ceea ce trebuie sa mai stim este faptul ca aceasta initiativa vine in contextul in care sistemul de garantie-returnare este amanat in continuare, tara noastra fiind codasa la reciclat. Iar Uniunea Europeana avertizeaza ca taxa pentru tonele de plastic nereciclate va fi platita de catre cetateni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *