Cum trebuie declarate veniturile din criptomonede?

Posted by

Principala companie de consultanta de afaceri si externalizare servicii din Europa Centrala si de Est, Accace Romania, spune ca “exista argumente legislative pentru a sustine ca impozitarea criptomonedelor ar trebui efectuata in anul in care au fost schimbate intr-o moneda traditionala”. Mai exact acestia realizeaza o analiza in domeniul fiscalitatii criptomonedelor in tara noastra, dar si a celor mai importante prevederi legislative in acest sens.

Se cunoaste de ceva vreme faptul ca la nivel global aceasta piata a criptomonedelor este in plin proces de dezvoltare, ceea ce a dus si la o dezvoltare a numarului de adepti si de utilizatori in ceea ce priveste aceasta extindere a ariei de utilizare a monedelor virtuale. De altfel, in tara noastra inca din anul 2019 au fost introduse in Codul Fiscal reglementari noi cu privire la impozitarea veniturilor care au fost obtinute in urma unor tranzactii a criptomonedelor.

De aceea toate persoanele fizice care obtin venituri din acest tip de tranzactii au obligatia sa declare si sa plateasca impozit, contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) avand o cota de 10%, iar contributia de asigurari sociale (CAS), aceasta nu se impoziteaza. Toate aceste declaratii de venituri se realizeaza prin depunerea anuala a Declaratiei Unice, incepand cu veniturile care s-au obtinut in anul 2019.

De asemenea cota de 10% reprezinta impozitul pe venit care se aplica asupra castigului obtinut de catre un individ, mai exact diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si costul de achizitie si care sa includa costurile alocabile tranzactionarii de monede virtuale. Conform legislatiei in vigoare contributia pentru CASS se datoreaza in situatia in care totalul veniturilor obtinute pentru un an fiscal este de cel putin 12 salarii minime brute pe tara.

Pentru anul 2021 plafonul este de 27.600 lei, contributia de 10% fiind plafonata la aceasta valoare. Exista si o exceptie de la plata acestui impozit de 10%, conditia acesteia fiind ca toate castigurile pe o tranzactie sa nu depaseasca mai mult de 200 lei, iar la final de an fiscal totalul acestor tranzactii sa nu depaseasca 600 lei.

Plata unor servicii in criptomonede

Una dintre intrebarile frecvente este cea cu privire la impozitarea veniturilor din criptomonede a unei entitati de tip PFA care desfasoara si presteaza servicii pentru care renumeratia de catre beneficiar este in criptomonede si nu cum ne-am obisnuit intr-o moneda traditionala (fiat), desi valoarea facturii este emisa intr-o moneda traditionala. In acest caz, conform Codului Fiscal o entitate de tip PFA va impozita veniturile care s-au obtinut prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual, iar aceasta se determina ca diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente.

De asemenea venitul brut face referire la sumele incasate efectiv la nivelul respectivei entitati. Cu toate acestea un subiect de discutie ceva mai aparte ar putea aparea in cazul in care respectiva entitate PFA ar dori sa tranzactioneze criptomonede (acestea fiind obtinute ca o metoda de plata a facturilor emise) in anul fiscal urmator de prestare a serviciilor. Iar pentru a lamuri aceasta situatie Tax Manager Accace Romania, Madalina Badescu a declarat:

“In opinia noastra, exista argumente legislative pentru a sustine ca impozitarea ar trebui efectuata in anul fiscal in care respectivele criptomonede sunt tranzactionate intr-o moneda traditionala recunoscuta de Banca Nationala a Romaniei, iar suma aferenta este incasata de entitate in contul sau bancar. Estimam, insa, ca eventualele clauze contractuale ar putea atrage interpretarea conform careia declararea sa se efectueze pe baza facturilor emise, iar, ulterior tranzactionarii de criptomonede, in cazul in care valoarea tranzactionarii depaseste valoarea facturata pentru prestarea de servicii, sa aiba loc o noua declarare pentru diferenta, de data aceasta la nivel de persoana fizica pentru veniturile din alte surse”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *