De ce sa platesc taxe cand statul nu-mi ofera nimic?

Posted by

Aud tot mai des pe grupurile de cripto discutii legate de faptul ca statul nu ne ofera nimic asa ca de ce sa platesti taxe (in special 10% taxa pe veniturile incasate din crypto). Inainte de a continua discutia vreau sa precizez clar si raspicat ca daca tu chiar crezi ca statul (indiferent daca vorbim de Romania sa de alt stat) nu iti ofera nimic esti un MARE IDIOT. PUNCT.

E drept ca nu avem autostrazi, ca situatia in spitale e jalnica, ca situatia in scoli si alte insitutii de invataman e un alt dezastru, si tot asa. Dar haideti sa facem un exercitiu de imaginatie sa vedem cum ar arata situatia in cazul in care statul nu ti-ar oferii nimic.

In primul rand daca statul nu ti-ar asigura un minim de protectie a ta personala cat si a bunurilor tale, tu nu ai putea avea nici bitcoinii aia in care ai investit bani si poate nici casa sau masina. S-ar gasii niste baietii destepti (de obicei se numesc clanuri) care sa vina sa iti ia din casa televizorul, sa iti ia masina sau chiar apartamentul in care stai. Daca statul nu-ti ofera nimic nu ai putea sa te duci la politie sa le ceri sa ii prinda pe hoti ca statul nu-ti ofera nimic deci nu iti ofera politie. Si vecinul ar putea zice ca terenul si casa de langa el e tot a lui si nu a ta, ca la fel nu ai avea un notar care sa ateste ca tu esti proprietarul terenului sau a casei, si nici nu ai avea servicii oferite de judecatori care sa iti dea dreptate.

La fel un rus cu un tanc ar putea sa se instaleze la tine in curte, ca nu i-ar zice nimeni ca nu are voie, nu vorbim aici de un conflict armat, ci pur si simplu un oarecare, neexistnd statul ar insemna ca nu exista legi si ca poate sa vina bine mersii si sa-ti darame casa cu tancul ca nu l-ar oprii nimeni sa faca asta, poate doar clanul ala de ti-am zis de el mai sus si care ti-ar cere taxa de protectie.

Sa mergem si la situatia din spitale. Stim ca mai iau foc unele, ca sunt vechi, ca se fura si asa mai departe. Recent eu personal am trecut printr-o forma de covid mai grava care a necesitat o luna de internare. Nu cred ca se putea trata acasa (am incercat din rasputeri sa raman acasa) si cel mai probabil nu as mai fi putut scrie articolul acesta pentru ca eram deja mort de 2-3 luni.

Sa discutam si despre politie. Am un cunoscut, si viitor vecin, careia hoti i-au spart casa si i-au furat vreo 100 de mii de euro (bunuri de valoare, nu statea cu atatia bani in casa) si in momentul de fata bunurile nu sunt recuperate dar hotii respectiv sunt deja in inchisoare. Da el poate spune ca statul nu face nimic, dar totusi faptul ca aia sunt inchisi inseamna ca nu o sa mai vina si la tine sa-ti sparga casa.

In concluzie, statul, asta care nu iti ofera nimic, iti ofera enorm de multe lucruri. Ca intr-o societate civilizata ar trebuii sa ne ofere si mai multe, de acord dar de aici pana la punctul in care nu iti ofera nimic suntem departe. Sincer nici nu-mi doresc sa ajung la punctul in care statul nu-ti mai ofera nimic, asa ca eu sunt prostul care a ales sa platesasca taxe, sunt mereu cu taxele la zi pe firma si nu cred ca am intarziat o zi macar in ultimii 6-7 ani de activitate, au fost momente mai dificile in firme in care am avut intarzieri si penalizari si popriri pe conturi dar am avut gija sa nu se mai repede.

La nivel personal cred nu nu am avut niciodata intarzieri in plata taxelor si nici nu am avut vreodata probleme cu asta. E drept nici nu am avut venituri din alte surse, chiar si actiunile la bursa voiam sa le iau tot cu firma ca sa se ocupe contabila de calcule si chestii de genul acesta din pacate erau cam complicate lucrurile asa ca o sa am de depus anul acesta prima mea declaratie unica sau cum se mai numeste acum. Am timp sa fac asta pana pe 25 mai, deja am downloadat formularul pentru a fi completat si depus si cel mai probabil saptamana viitoare voi gasii in calendar ca trebuie sa fac asta. Veniturile mele de la bursa, au fost sub 600 de lei pentru ca dividentele se impoziteaza la sursa dar vreau sa declar, chiar si asa pentru a vedea exact tot procesul prin care trec si eventual poate reusesc sa-mi fac si cont online.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *